Slimmer zoeken

10 tips om slimmer gebruik te maken van Google

Wie gebruikt Google niet om even snel iets op te zoeken? Google verwerkt per dag meer dan een biljoen zoekopdrachten. Maar vaak kan je veel beter iets anders doen dan gewoon losse woorden intypen. Hieronder een aantal mogelijkheden die veel mensen nog niet kennen.

1. Zoek op website

Wil je weten hoe je website op Google wordt vertoond? Wil je pagina's vinden binnen een bepaalde website? Typ dan site: gevolgd door het domein (zonder www). Wil je bijvoorbeeld een artikel terugvinden dat je hebt gelezen op Nu.nl over nepaanbiedingen typ dan: site:nu.nl nepaanbiedingen

2.  Vermeld het bestandstype

Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een document dat je kan uitprinten dan kan dit bijvoorbeeld een PDF zijn. Zoek dan in combinatie met filetype:pdf, uiteraard kan je pdf vervangen voor een ander type zoals jpg, doc, zip, xls.

3. Upload een foto en zoek (omgekeerd)

Ga naar Google Afbeeldingen en klik op het icoontje. Je kan ook een url gebruiken als je afbeeldingen wil zoeken die erop lijken.

4. Zoekhulpmiddelen en filters

Je kan je zoekopdracht verder specificeren met zoekhulpmiddelen. Als je bijvoorbeeld een pasfoto zoekt van iemand die Paris heet gebruik je dit om te voorkomen dat je alleen de Eiffeltoren in beeld krijgt. Als je liever typt gebruik je &imgtype=face aan het eind van je zoekopdracht.


5. Geheugen van Google

Zoek je een pagina of afbeelding die kort geleden is aangepast of verwijdert? Typ dan cache: gevolgd door de domeinnaam. Vergelijk bijvoorbeeld cache:nu.nl met hoe de website er nu uitziet.

6. Weersvoorspelling

Typ het woord "weer" gevolgd door een plaatsnaam om de weersvoorspelling meteen in beeld te krijgen voor de locatie waar je bent of binnenkort heen gaat.


7. Rekenen met Google

Wil je weten hoeveel gram 10 kilo is? Typ ’10 kilo in gram’ in. Of reken € 199,- meteen om naar dollars: ‘€199 in dollar’ of bijvoorbeeld ’1 liter in pints’.

8. Lokale tijd opvragen

Snel weten hoelaat het is in New York? Vul ‘time new york’ in.

9. Woorden vertalen of juiste schrijfwijze opzoeken

Weet je het Engelse woord voor ‘overname’ niet meer? Vul ‘overname from dutch to english’ in! Als je hele teksten wil vertalen gebruik je Google Translate. Als je een woord fout typt corrigeert Google je automatisch met ‘Bedoelde u…?’.

10. Gebruik speciale tekens


“Aanhalingstekens”

Voorzie je zoekopdracht van aanhalingstekens als je een pagina wilt vinden waar twee woorden in één zin in de gewenste volgorde voorkomen 

Synoniemen zoeken met tilde (~)
Op synoniemen zoeken? Plaats dan een tilde (~) voor het woord. Met ~marketing blog zoek je op synoniemen voor marketing.

Woorden uitsluiten met het minteken (-)
Bepaalde resultaten uitsluiten? Dan kun je een minteken (-) voor een woord zetten. Alle zoekresultaten voor dat specifieke woord worden dan verwijderd.

Woorden verplichten met het plusteken (+)
Benadruk woorden bij het invoeren van een zoekopdracht: geef een woord een plus (+) mee als Google dat woord écht niet moet verwijderen tijdens het zoeken.

Gebruik het sterretje (*)
Kun je je maar een deel van een naam herinneren? Gebruik dan het jokerteken (*). * bureau levert meerdere resultaten op, onder andere groente en fruit bureau.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Wat kan je doen tegen ransomware?

Grapjes van Google

Oplichtingsmails herkennen